Årets julklapp 1988 – Bakmaskinen

Att baka bröd i en maskin som kan stå på en bänk i köket var något helt nytt i slutet på 1980-talet och tekniken har sitt ursprung i Japan. Till Sverige kom bakmaskinen 1987 och redan året därpå utsågs den till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. Den blev från början mycket populär eftersom den efter att ha laddats med ingredienser skötte sig själv och kunde servera nybakat bröd till morgonkaffet. Bakmaskinen minskade dock snabbt i popularitet under 1990-talet, men kom sedan igen för några år sedan.

Man kan säga att en bakmaskin är en köksmaskin som bakar bröd automatiskt. Ingredienserna blandas i maskinen till en deg, som knådas och jäses och sedan gräddas. En bakmaskin har en timer så att det går att ställa in när brödet ska vara färdigt.

Bakmaskinerna har ofta program för olika brödstorlekar och det går lika bra att baka vitt bröd som går att rosta till frukosten som kraftigt fullkornsbröd. Att få rätt gräddning är heller inte svårt – det är bara att ställa in gräddningen på ljus, medel eller mörk. Dessutom hålls brödet varmt en stund efter gräddningen. Att baka med en maskin handlar mycket om att själv prova olika recept som finns i de receptböcker som följer med. Maskinen drar förstås ström – ofta mellan 600–1000 watt för själva bakningen och ett par hundra watt för motorn som knådar degen. Det som skiljer bakmaskinerna från varandra är kapacitet, baktid, olika funktioner, utförande med mera. En bakmaskin går att köpa till priser från 700 kronor och upp till 3000 kronor.