Årets Julklapp 1993 – Parfym

Varför just parfym skulle bli årets julklapp 1993 kan man ju fråga sig. Parfymer eller välluktande eteriska oljor har funnits i snart sagt alla kulturer i flera tusen år. Redan de gamla romarna var förtjusta i väldoft. I de romerska baden efter tvagningen var det vanligt att romarna smorde in sig med parfymerade oljor.

Parfym användes mycket i det franska hovlivet på 1600-talet för att dölja lukten från otvättade kroppar och på 1700-talet gjorde Eau-de-Cologne, ”vatten från Köln”, sitt intåg. Frankrike blev snart centrum för parfymframställningen i Europa och än idag är det Frankrike och huvudstaden Paris som är centrum för parfymindustrin i världen.

Olika växter är den största källan till de doftande ämnen som används i parfymtillverkningen. Det kan vara olika slags blommor, varav rosen är den vanligaste. Lavendel, kryddor, doftande trä – allt kan användas till parfymtillverkning i olika koncentrationer och blandningar. Redan på 1800-talet började också syntetiska parfymer att användas och dessa används idag i stor utsträckning för billigare parfymer eller för att parfymera snart sagt alla hudkrämer, lotioner, tvålar och deodoranter.

Innan det går att blanda – komponera – en parfym, måste de olika doftämnena som en parfym innehåller tas fram. För att få fram parfym från naturens källor behandlas de naturliga ämnena på olika sätt. Syntetiska parfymer kan få dofter som inte finns i naturen och tas fram genom olika kemiska processer. Aromen vanilj kommer till exempel från skogsindustrin.

Namn som Givenchy, Dior, Chanel, DKNY och många fler för tanken till exklusiva parfymer både för män och kvinnor. Och vem blir inte glad för en väldoftande parfym på julafton eller till en födelsedag? Så visst hade Handelns utredningsinstitut rätt 1993 – parfym är en julklapp som står sig.