Årets Julklapp 1998 – Datorspel

Ett datorspel, som också ofta kallas för dataspel, spelas med hjälp av en dator. Datorn kan vara en stationär dator, en laptop, en spelkonsol, en smartphone eller en spelautomat. Datorn tillsammans med annan utrustning som tangentbord, mus, etc. kallas för spelplattformen. Den som spelar interagerar med spelprogrammet men kan också interagera med andra som spelar samma spel via Internet. Det innebär att de som spelar kan finnas på olika sidor av jordklotet men ändå vara inne i samma spelmiljö.
I och med att datorspelmarknaden vuxit enormt finns det också en marknad för hårdvara som är anpassad för dem som spelar på en dator. Speciella speldatorer med högeffektiva grafikkort, stora högupplösta skärmar, särskilt anpassade möss och andra handkontroller samt headset för en bra ljudupplevelse men också för interaktion med andra spelare har utvecklats.

Att datorspel blev årets julklapp 1998 var helt i linje med datorspelens allt ökande popularitet. De mest kända datorspelen är de populära World of Warcraft och Super Mario Bros som fortfarande har en fast fanskara.

Sverige är världsledande på datorspel och har levererat succéer som Minecraft och Candy Crush Saga som har sålts för miljardbelopp till bolag på den amerikanska spelmarknaden. Den marknad som just nu växer mest är spel till mobiltelefoner.