Årets Julklapp 1994 – Mobiltelefon

Så rätt Handelns utredningsinstitut hade när de utsåg mobiltelefonen till årets, eller varför inte decenniets julklapp! Då, 1994, var mobiltelefonen fortfarande ovanlig. De som hade en såg till att den alltid var påslagen så att den kunde ringa. På så sätt gick det att visa för omgivningen att här var det en viktig person som hade en ”nalle”, som det hette på den tiden.

Telefonen var ofta rätt så stor och tung. De första mobilerna som kom i mitten på 1980-talet vägde flera kilo och var bärbara men inte mycket mer. Det gick att ringa på dem och skicka textmeddelanden, SMS. Räckvidden var som idag beroende av sändarmaster. Då fanns ett system som hette NMT, Nordisk Mobil Telefoni, som sände på längre våglängd och därmed hade bättre täckning än idag men inte alls samma överföringskapacitet som dagens fjärde generation, 4G.

Mobiltelefonen finns idag i alla fickor och handväskor och nu går det inte bara att ringa på den och skicka SMS. En mobiltelefon av idag är en ”smartphone” – en fullfjädrad dator med en otrolig kapacitet som går att använda till snart sagt vad som helst som har att göra med dataöverföring. Samtal, skicka mejl, SMS och MMS är grunden – sen kommer alla applikationer som går att ladda ner och inte minst Internet med till exempel strömmad film. Vem ser inte fram mot julaftonen med tindrande ögon – kanske ligger där en ny smartphone av senaste modell.