Årets Julklapp 1996 – Internetpaket

1996 utsågs Internetpaketet till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. Ett sådant paket innehöll ett modem som skulle kopplas till telefonen så att datorn skulle kunna få kontakt med Internet (så kallat uppringt Internet) samt programvara som levererades på en CDROM-skiva. Hastigheten ner var som mest 0,5 Mbit per sekund, vilket är rena skämtet om vi jämför med genomsnittshastigheten idag.

1996 var det ytterst få svenskar som hade tillgång till Internet, så med den här julklappen var Handelns utredningsinstitut lite väl tidigt ute. Att produkten låg rätt i tiden var det dock ingen som kunde ha några synpunkter på. Bara några år senare var nästan hälften av svenskarna uppkopplade, då med fiber eller andra höghastighetslösningar i stället för uppringda modem, och idag är det närmare 90% av befolkningen som har tillgång till bredband. Bland de yngre är bredbandspenetrationen snudd på total och även de flesta äldre har tagit till sig tekniken. Internet är idag helt enkelt oumbärligt i det dagliga livet.

Idag skulle 0,5 Mbit/sek som var standard 1996 driva oss vansinniga. Det är den nivån ditt smartphone-abonnemang går ner till när du förbrukat alla dina gigabyte när du laddat ner strömmad film och annan data. Om du någon gång har nått ”surftaket” vet du att din smartphone blir fantastiskt slö. Tänk då på att den överföringshastigheten var den högsta för cirka 20 år sedan.