Årets Julklapp 2002 – Kokbok

Behöver du verkligen en ytterligare kokbok eller räcker det med de tio som redan står i hyllan och samlar damm? Handelns Utredningsinstitut utsåg kokboken till årets julklapp redan 2002 och kanske förutsåg de den formliga explosion när det gäller utgivningen av kokböcker som skulle komma.

Gamla trotjänare som Vår kokbok finns nu i sin 26:e upplaga och har också fått en tvilling med grön mat. Nu verkar det också som om varje diet måste ha sin egen kokbok, antingen det är Itrim, 5:2 dieten, Pauluns kokbok eller vad det kan vara för något underverk till receptbok när det gäller att gå ner i vikt. Det fungerar säkert, det gäller bara att hålla sig till dieten alla de veckor som krävs för att kilona ska hinna rasa av kroppen.

Sedan finns det också många kokböcker som går åt andra hållet och skriver om gourmetmat med exotiska ingredienser som inte direkt finns i din närmaste matbutik. Mattidningar finns också. Vissa kommer ut en gång i månaden medan andra kommer varje vecka. Tidningen Allt om Mat är pionjären i den här genren. Den började utkomma redan 1970 och idag har den ett mycket brett fokus på såväl mat som dryck.