Årets Julklapp 2001 – Verktyg

Vad tänkte Handelns Utredningsinstitut på när de utsåg verktyg som årets julklapp? Verktyg har ju människan använt sedan stenåldern och även några djurarter använder verktyg, pinnar eller stenar, för att få fram sin föda. Verktygen som en förlängning av handen har dock naturligtvis utvecklats enormt sedan dess.

Verktyg av olika slag finns det gott om, både för proffs och amatörer. Specialverktyg används i många branscher för att kunna skära, fräsa, hålla, borra, skruva eller vad man nu vill åstadkomma. Hemmavid är det verktyg som kan användas för att till exempel sporra en kakdeg eller slå i en spik. För hemmabruk finns det många leverantörer av verktyg. En av de mest kända leverantörerna är väl ett företag från Insjön i Dalarna som också tidigt startade postorderförsäljning av verktyg ut till alla Sveriges hem och företag.

Idag finns i de flesta hem också elektriska handverktyg som borrmaskiner, skruvdragare, cirkelsågar, högtryckstvättar med mera för att göra arbetet snabbare, bättre och enklare. Elektriska handverktyg för hemmabruk har gått ner mycket i pris på senare år även om kvaliteten ibland också har följt priset nedåt. Proffsverktyg kostar fortfarande en slant men det man betalar extra får man igen i kvalitet.