Årets julklapp 2018 – Återvunna kläder

2018 utsågs återvunna kläder till årets julklapp. Så här motiverar Handelns utredningsinstitut sitt val:

  • Det återvunna plagget representerar den tid vi lever i. Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart och detaljhandeln möter upp med nya alternativ. Teknologi växer fram som ger råvaror flera liv, konsumenterna förväntar sig att få veta hur varor är producerade och vill kunna göra individuella ställningstaganden.
  • Det återvunna plagget har fått ett nyväckt intresse. Teknologiska landvinningar gör att vi kommer allt närmare storskaliga initiativ för plagg tillverkade av hållbara material. Sverige ligger långt fram genom handlingskraft från såväl ett av världens största klädföretag som mindre entreprenörer. Dessutom fick den torra sommaren 2018 fyra av tio svenskar att bli mer oroliga för klimatförändringarna, nästan hälften av befolkningen känner något slags oro eller ångest kopplad till dessa och en vecka innan valet var miljö och klimat den enskilt viktigaste frågan för väljarna. Sex av tio konsumenter uppger att de 2017 lade mer pengar på miljömärkta eller etiskt märkta varor än ett år tidigare.
  • Det återvunna plagget förväntas svara för ett högt försäljningsvärde och säljas i ett stort antal exemplar. Plagg av återvunna material kommer med största sannolikhet att utgöra en betydande del av framtidens modehandel. Många av världens stora modeaktörer har satt ambitiösa kvantitativa löften om mer återvinning i sin produktion och därmed kommer volymerna av plagg tillverkade av återvunnet material att öka i takt med att tekniken utvecklas.