Årets Julklapp 1995 – CD-skiva

Att lagra information på en skinande blank CD-skiva var en stor nyhet för 20 år sedan när Handelns utredningsinstitut utsåg den till årets julklapp. I stället för att använda en stor mängd disketter eller så kallade floppy discs kunde otroligt mycket information lagras på en enda CD-skiva, både text, musik och bild. CD-skivan var också mycket enklare att hantera än alla disketter och bandkassetter.

I många bilar finns fortfarande en CD-spelare i instrumentbrädan – om nu inte en CD-växlare står i bagageutrymmet. Fortfarande används CD-skivan för att lagra information – kanske kommer din nyköpta ordbehandlare på en CD-skiva? Bildbehandlingsprogrammet till din nya digitalkamera finns säkert också på en CD som ligger i kartongen när du öppnar den.

CD-skivan håller dock på att trängas undan av ny teknik. När det gäller lagring finns USB-minnen som kan lagra så otroligt mycket mer än en CD-skiva. Du kanske också får din nya programvara genom att du loggar in på en webbsida där du kan ladda ner programmet direkt i din dator, surfplatta eller smartphone. När det gäller musik säljs försvinnande få CD-skivor nuförtiden. I stället använder vi strömmande tjänster såsom exempelvis Spotify för att tillgodose vårt behov av att lyssna på musik. Teknikutvecklingen går rasande snabbt så snart kommer CD-skivan förmodligen att ligga i samma byrålåda som super-8 filmerna.