Årets Julklapp 1999 – Böcker

Ända sedan Gutenbergs dagar har man relativt enkelt kunna mångfaldiga böcker till skillnad från när de få som kunde läsa och skriva fick sitta och mödosamt kopiera en bok. Tänk bara på munkarna som kopierade böcker på pergament vid stearinljus i kalla klostersalar!

Boktryckarkonsten har onekligen utvecklats genom åren. Blysättning är verkligen ett minne blott! Idag kan alla få sin bok tryckt genom att skicka in ett manus till ett av de många tryckerier som kan trycka böcker ”on-demand”. Så varför just välja en bok till årets julklapp som Handelns Utredningsinstitut gjorde 1999?

Kanske var tanken att boken som medium hela tiden utvecklas. Pocketboken tryckt på enkelt tidningspapper har ju funnits i många år och passar fint i fickan eller i väskan. De tunga inbundna volymerna finns visserligen kvar till viss del, men marknaden för fysiska böcker är idag nästan helt fokuserad på pocketar.

Idag har många sin bok mer och mer lätt tillgänglig på en läsplatta eller i mobiltelefonen. Boken behöver ju inte heller läsas utan den kan lyssnas på. Ljudböcker – tidigare på CD – kan nu laddas ner direkt till din smartphone eller surfplatta.

Oavsett medium – gamla och nya författare trängs hos bokförlagen och många böcker trycks i nya upplagor beroende på efterfrågan. Populära författare säljer i miljonupplagor, både i Sverige och översatta utomlands. Årets julklapp är varje års julklapp och finns säkert under din gran också i år.