Årets Julklapp 2000 – DVD-spelare

CD-skivan i all ära, men den kan inte lagra all den data som krävs för en film eller för att i övrigt kunna lagra stora informationsmängder. Därför utvecklades DVD-skivan och DVD-spelaren.
DVD står för Digital Versatile Disc och skivan lagrar data, filmer, musik, bilder eller text optiskt och digitalt. I HUI:s motivering för utnämnandet av DVD-spelaren som årets julklapp 2000 menade man att den ökade digitala nöjeskonsumtionen var beroende av den nya tekniken och att DVD-spelaren därmed var så rätt i tiden en produkt bara kan vara.

DVD-skivan utvecklades i början av 1990-talet och den första DVD-spelaren presenterades 1994. Den kom dock inte ut på marknaden förrän 1997. Sen tog det ungefär tio år innan DVD-skivan började slå ut det gamla VHS-formatet hos filmuthyrarna.

En DVD-skiva kan lagra flera gigabyte data men ännu värre är Blu-ray Disc. I sin enklaste form lagrar Blu-ray fem gånger mer data än en DVD trots att den behållit storleken på 12 centimeter. Det nya formatet kom 2002 och behöver en ny spelare som kan klara av den kortare våglängden som Blu-ray systemet använder. DVD använder röd laser och Blu-ray en blå laser. En DVD-spelare kan inte spela upp en Blu-ray skiva. Tvärtom fungerar det däremot utmärkt. Ljud och bild är ofta bättre på en Blu-ray skiva, framförallt om den kopplas till en platt TV-skärm. DVD-spelare finns att köpa från cirka 400 kronor och en Blu-ray spelare kostar från cirka 800 kronor och uppåt.