Årets Julklapp 1997 – Elektroniska husdjur

Är du trött på att alltid tvingas gå ut med hunden oavsett väder? Eller du kanske är allergisk mot pälsdjur? Då kanske ett elektroniskt husdjur kan vara något? Så tänkte i alla fall Handelns utredningsinstitut när de utsåg det elektroniska husdjuret som årets julklapp 1997.

Det elektroniska husdjuret är ett slags konstgjort sällskapsdjur. Det håller dig sällskap eller så har du det enbart för nöjes skull. Tamagochi är väl det tidigaste elektroniska husdjuret. Det uppfanns i Japan och började säljas 1996. Även idag säljs Tamagochi i olika varianter som till och med kan ”prata” med varandra. En Tamagochi måste ha uppmärksamhet och bli omskött, annars ”dör” den och ägaren måste börja om.

Under de snart 20 år som gått sedan Tamagochin gjorde sin debut, har det kommit många olika efterföljare i rollen som elektroniska husdjur. Bland annat kom Sony strax efter med AIBO, Artificial Intelligence roBOt. Det här husdjuret kunde förstå röster, lära in nya beteenden och reagerade på ljud, ljus eller beröring. AIBO:n såldes under ett decennium men därefter lade Sony ned tillverkningen.

Men under tiden kom Furby – en liten varelse med mjuk päls som talade furbiska men som också kunde lära sig andra språk. Du kan fortfarande köpa Furby och nyligen tog den lille pälsbeklädde filuren steget in i den digitala tidsåldern. Det finns idag appar som låter dig samverka med pälsbollen!